Des de La Canonja 3 – Poble, Paisatge, Sostenibilitat- lamentem l’explosió produïda el passat dimarts 14 de gener al complex petroquímic de la Canonja i denunciem la manca d’informació i mal funcionament del PLASEQCAT.
Per una banda, la població ens vam veure desproveïts d’informació, no van sonar les sirenes d’emergència però Protecció Civil insistia en tancar-se a casa. Tambñe hem vist postures diferents sobre la toxicitat dels fums.
A més, volem enviar tota la nostra solidaritat a les persones afectades per l’explosió, especialment a les víctimes -que sumen 3 morts i 8 ferits de diferent gravetat- i el seu entorn més proper.
No és la primera vegada que vivim un episodi així. L’any passat, per exemple, i sense anar més lluny, hi va haver una fuita a la planta Nitricomax. No podem permetre aquesta manca de compromís i seguretat per part dels organismes públics. Els interessos econòmics no poden anar per davant de la salut de les persones i el medi ambient.
Fa temps que diversos moviments ecologistes i socials alerten del risc que comporta la petroquímica, i no només es refereixen a accidents com el que malauradament vam viure el 14 de gener, sinó per les implicacions en la salut de les persones i el nostre entorn natural. Creiem que la normativa de la Generalitat és molt laxa, especialment en temes d’emissions de gassos, ja que només es mesuren alguns paràmetres. Les mesures d’emergència tampoc funcionen correctament. El dia de l’accident, fins 45 minuts més tard de l’explosió la Generalitat no tenia les primeres medicions. Grups ecologistes com la Plataforma Cel Net fa molts anys que demanen un estudi de qualitat de l’aire, una petició que nosaltres ens hi hem sumat des del principi.
Exigim que s’assumeixin responsabilitats públiques, així com una legislació que garanteixi d’una vegada per totes la seguretat de les persones i minimitzi l’impacte constant d’aquesta indústria a la població i el medi ambient.