Des de “La Canonja 3 – Poble, paisatge i sostenibilitat” celebrem que el passat 20 de març la Comissió de Política Territorial i Urbanisme de Catalunya iniciés els tràmits per la suspensió definitiva de l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) de la Canonja.

L’ARE de la Canonja fou aprovada pel govern la Generalitat l’any 2009 mitjançant un Pla Director Urbanístic, posteriorment impugnat davant la justícia, havia de suposar la construcció de més de 1.300 pisos en una àrea de gairebé 25 hectàrees situada entre les Garrigues i el Sector Nord de la Canonja. Des de “La Canonja 3” s’insistí des d’un bon començament que l’ARE no era necessària ni estava prou justificada. L’increment d’un 80% en el parc d’habitatges de la Canonja estava fora d’òrbita si s’analitzava amb deteniment els habitatges buits dins el casc urbà, aquells ja aprovats per construir i les previsions de creixement demogràfic. L’ARE de la Canonja representava un model de desenvolupament urbanístic poc apropiat, amb notables impactes socials, econòmics i ambientals, tal i com denuncià “La Canonja 3” en nombroses al·legacions i recursos. Però el boom immobiliari, en aquest cas encapçalat per l’administració pública, i les necessitats imperioses de construcció, van fer impulsar aquesta ARE que suposà un cost de més de 240.000 € per tan sols redactar els documents de planificació.

Al març del 2010, diferents entitats i organitzacions polítiques com les CUP de Reus, Tarragona, Valls i el Vendrell, La Canonja 3, Unió de Pagesos, l’Associació de Veïns de Sant Salvador i Sant Ramon, Gent del Poble de Montblanc, el Col·lectiu Independentista del Priorat i altres col·lectius i entitats del Camp, després de presentar al·legacions i presentar un recurs potestatiu de reposició, van interposar un recurs contenciós administratiu amb el propòsit d’aturar els desenvolupaments urbanístics de les ARE del Camp de Tarragona. Darrerament han començat a sortir les sentències judicials d’aquests recursos contenciosos i tots estan sent en sentit positiu, és a dir, dictant la suspensió de totes les ARE.

Valorem positivament que hagi estat el mateix Ajuntament de la Canonja qui hagi fet la sol·licitud de suspensió de l’ARE, tal i com ha informat el mateix Secretari General d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya, reconeixent així que aquesta ARE va ser un error de planificació, d’estratègia, de model de creixement del municipi i de fórmula urbanística. Des de La Canonja 3 ens hagués agradat que aquesta visió hagués arribat molt abans, aconseguint així debatre un altre model de planificació urbanística per la Canonja i permetent l’aprovació inicial del nou POUM sense haver de pensar com encaixem l’ARE. Molt probablement, fomentant la participació i el diàleg en la planificació de la Canonja, errors com l’ARE no haguessin ocorregut mai; però la participació ciutadana no va ser permesa en cap de les ARE de Catalunya, degut a que van ser aprovades per decret de la Generalitat, incomplint així els dictàmens de la mateixa Llei d’Urbanisme de Catalunya.

La Canonja 3 vol agrair a totes les entitats i ciutadans de la Canonja que al seu dia van participar activament a la campanya contra l’ARE, organitzant sessions informatives i participant en els debats ciutadans. Finalment s’ha imposat la raó i la Canonja pot avançar sense el pes d’una ARE que hagués hipotecat el futur social, ambiental i econòmic del nostre nou municipi.

Junta Coordinadora de “La Canonja 3 – Poble, paisatge i sostenibilitat”

ARE de la Canonja
ARE de la Canonja

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s